Hrady.cz
Vrch s nadmořskou výškou 638 m n.m. V lesích nalezneme mohutné kamenné valy, pozůstatky keltského oppida z 6.-5.stol. př. n. l. Na vrcholu stojí dřevěná rozhledna vysoká 32 m, postavena Klubem českých turistů v letech 1939-1941.
Rozhledna na Blaníku
Graficke pismenko Velký Blaník je nejvyšší ze čtyř vrchů vyčnívajících nad okolní mírně zvlněnou krajinu. Dosahuje nadmořské výšky 638 m. V letech 1940-1941 byla na jeho vrcholu postavena Klubem českých turistů dřevěná rozhledna o výšce 32 m, z níž je možné přehlédnout široké okolí Podblanicka. Na vyhlídkovou plošinu vede 112 schodů.
Jiří Čížek, 3.6. 2003

turistické

Legendární vrch opředený pověstmi o spícím vojsku (blanických rytířích) s pozůstatky keltského (halštatsko-laténského) hradiště z 6. – 5. století př.n.l.. Zbytky opevnění v půdorysu nepravidelného oválu jsou dobře zřetelné i dnes. Původně obtáčely vrchol dva pásy opevnění. Vnější val byl násep s roštovou konstrukcí, a lícovou zdí z žulových balvanů. Táhne se dnešní bukovinou jako vyvýšený pás pokrytý různě velkými balvany. Z obou stran navazuje

Libor Zeman, 29.9. 2005

pověsti

Jádro pověstí o spícím vojsku Svatého Václava pochází s největší pravděpodobností z keltských dob a souvisí s tradičním keltským pojetím některých hor jako sídla Aes Sidhe - mocnosti hory. Tyto místa jsou branami do říše, kde je všechno jaksi jinak. Brána do tohoto "jiného časoprostoru" se otvírá o hlavních keltských svátcích roku. Potom vyjíždí do noci přízračné vojsko nebo naopak lidé z tohoto světa pronikají do neznámých říší

věž
    rozhledna