Blatenský příkop

Boží Dar - Horní Blatná
Blatenský příkop vznikl jako přívod vody z božídarských rašelinišť pro pohon hamrů na rudy barevných kovů. Stavbu zahájil roku 1540 Šimon Lenk. Dílo o délce 12 km bylo opraveno roku 1929, znovu 1995-2001. Podél něj vede naučná stezka s 23 zastaveními.
Graficke pismenko Podél vodního příkopu vede naučná stezka, která vás provede od jedinečných přírodních společenstev Božídarského rašeliniště až do královského horního města Horní Blatné s památkami na těžby rud. Na Blatenském příkopu můžete spatřit celou řadu obnovených technických objektů - napouštěcí objekt z potoka od Božího Daru, zděné odlehčovací přepady v místech křížení s vodními toky pro regulaci množství vody v příkopu, dřevěný akvadukt, lapače písku a další. Dozvíte se mnoho zajímavého o Krušných horách a strávíte příjemný den ve společnosti dávného přítele člověka i zlého pána - tekoucí vody.
propagační turistický leták - k získání na Blatenském vrchu, 16.5. 2003

historie

Dobývání rud v Krušných horách na počátku 16. století nebylo možné bez vody. Z toho důvodu pověřily těžařské společnosti z Horní Blatné stavitele Štěpána Lenka výstavbou 12 km dlouhého vodního příkopu, kterým byla přivedena voda pro zásobování báňských a hutních provozů v Horní Blatné z povodí říčky Černé u Božího Daru. Vodní příkop se vine po vrcholcích Krušných hor v nadmořské výšce 945-975 metrů od rašelinišť u Božího Daru, přes Rýžovnu,

technická památka
    Karlovarský kraj