Hrady.cz
Jediná dochovaná brána jihlavského opevnění je pozůstatkem složitějšího fortifikačního bodu, vytvořeného v I. polovině 16. století. Předbraní zaniklo v 19. století, vlastní věžová brána se dochovala a stala se symbolem města.
Graficke pismenko Je jedinou branou, která se zachovala z pěti středověkých městských bran. Kolem ní se po obou stranách dochovalo opevnění, místy i s příkopem a parkánem. Dnes je přístupná a slouží jako městská rozhledna (24m).

historie

Opevnění vyrostlo již na počátku 2. poloviny 13. století. V období let 1508 - 1509 byla brána nahrazena pozdně gotickou bránou s vyšším průjezdem. Po ničivém požáru roku 1551 brána renesančně přestavěna (1564 renesanční nástavba 4. a 5. patra). Před branou se rozprostíralo předbraní - složitý barbakán s padacím mostem a bastiony. Průjezd zajišťovala padací mříž. Od roku 1853 věž nosí hodiny, v roce 1862 bylo zbouráno předbraní. Koncem

brána, opevnění
     Jihlava  (JI)