Obří hrad

Popelná
Nejvýše položené keltské (či snad předkeltské) oppidum na českém území sloužilo v posledních několika stoletích před změnou letopočtu jako útočiště či ochrana zlatonosných nalezišť v údolí Otavy.
2003 ©Jiří Marounek
Graficke pismenko Pokud se na Obří hrad vydáte z osady Popelná, počítejte se zhruba kilometrovým extrémním stoupáním po žluté značce.
Z Obřího hradu je nádherný výhled s hradem Kašperk.
Areál se nachází v první zóně NP.
Předhradí je pokryté uschlými stojícími smrky, které mu dodávají zvláštní ponurou atmosféru.
Jirka Marounek, 5.5. 2003

historie

Kamenné valy známé pod názvem Obří hrad v blízkosti kamenných moří, 5 km jihovýchodně od Kašperských Hor, poblíž osady Popelná, je se svou nadmořskou výškou 940 až 980,5 m nejvýše položenou pravěkou stavbou na území ČR. Ohrazení se skládá z vyvýšené akropole a předhradí s celkovou délkou 370 m a šířkou okolo 80 m . Valy z kamenů dosahují výšky až 5 m. Vnější, téměř kolmá stěna kamenných zdí byla lícovaná a nahoře opatřena dřevěnou

Horpeniak, V., Obří hrad na Šumavě možná vydá tajemství. MFD, 19.10.1999, 5.5. 2003

Lávka z kosti
    Po staletí si lidé z okolí nedovedli vysvětlit původ mohutných kamenných valů. V podivuhodném objektu viděli sídlo obrů. V jedné z lidových pověstí se vypráví o nálezu jejich kosti, údajně tři metry dlouhé, kterou vesničané z Popelné použili jako lávku přes říčku Losenici.

hradiště
     Prachatice  (PT)