hrad Hluboký

Pustý zámek
Hrad vybudovaný po roce 1340 olomouckým biskupem Janem Volkem. Roku 1426 byl hrad obležen, dobyt a zbořen. Zbytky hradu se později nazývaly "Pustý zámek".
Graficke pismenko Hrad leží na samém okraji vojenského prostoru Libavá. Možná budete trochu bloudit, ale vydejte se od nepřehlédnutelného „Sanatoria” (mezi vlak. stanicemi Hrubá voda a Hrubá voda zastávka) nahoru cestou kolem minigolfového hřiště a nějakých snad mysliven. Po takovém kilometru cesty lesem budete mít zříceninu po levé ruce na skále. Hodně štěstí :). Zachovalo se několik zbytků zdiva.
Naproti přes Bystřici je ve svahu stará štola po těžbě břidlice. Vede asi 100 metrů, než dojdete k závalu. Nutno dodat, že vstup je zakázán a je tak na vlastní nebezpečí...

turistické

Pozor, hrad opravdu stojí na skále po levé ruce (jediné výraznější v okolí cesty), ale od mysliven je to max 300 metrů, nikoliv kilometr. Další přístup je možný při odbočení u železničního mostku (toho blíže sanatoriu) přibližně v polovině cesty mezi zastávkou Hrubá Voda a žst. Hrubá Voda. Je tam ne zcela výrazná cesta v loučce a pak lesem do kopce, která vás přivede rovnou na hrad.
    Marcela Kalašová, 7.8. 2013

historie

Hrad vybudovaný po roce 1340 olomouckým biskupem Janem Volkem získal roku 1351 král Karel IV. Věnoval ho svému bratrovi – markraběti Janu Jindřichovi. Majitele měnil ještě několikrát – 1382 jej získali páni z Kravař a poté roku 1418 Tvorkovští z Tvorkova. V této době zde byla husitská posádka napadající Olomouc, což bylo důvodem obležení roku 1426. Hrad byl nakonec dobyt a zbořen na příkaz Zikmunda. Zříceninu roku 1437 získali Žerotínové. Zbytky

Hluboký
    Původně soukromý hrad olomouckého biskupa Jana Volka získal roku 1351 Karel IV. Po předání Moravy Janu Jindřichovi se stal Hluboký hradem markraběcím, a roku 1382 jej koupil Lacek z Kravař. V roce 1425 se hradu zmocnili husité a o rok později byl dobyt a zničen vojskem vévody Albrechta.
    Jan Celý, 6.9. 2004
    Hrad Hluboký, Hlubočky
    Hrad vybudoval v 40. letech 14. stol. olomoucký biskup Jan Volek. Po jeho smrti r. 1351 jej král Karel IV. daroval svému bratrovi markraběti Janu Jindřichovi. V r. 1382 jej od markraběte Jošta získali páni z Kravař, v r. 1418 Tvorkovští z Tvorkova. Za nich byla na hradě husická posádka, která odtud škodila Olomouci. Proto v r. 1426 byl hrad obležen, dobyt a zbořen stoupenci Zikmundovými. Jako pustý jej r. 1437 získali Žerotínové.

Olomouc  (OL)
    Hrubá Voda