Kamenná rozhledna vznikla v roce 1909. V roce 1910 obestavěna turistickou chatou.
Graficke pismenko Nejlepší "výstup" je novou čtyřsedačkovou lanovkou z Albrechtic (nebo po zelené značce ze stejného místa, je to ovšem podstatně namáhavější). O letních prázdninách jezdí od 9.00 každou celou hodinu, jízdné jedním směrem 30,- Kč, zpáteční 50,- Kč, doprava kol zdarma.
28.7. 2004

Rozhledna Špičák u Tanvaldu
    Kamenná rozhledna na Tanvaldském Špičáku (831 m n. m.) vznikla v roce 1909 k výročí 60tých Narozenin císaře Františka Josefa I. Albrechtická sekce Německého Horského Spolku, to tenkrát vymyslela výborně. 23.srpna 1908 uspořádala na Špičáku slavnostní položení základního kamene, sezvala všechny význačné obyvatele z okolí, od nichž se očekávala finanční podpora. Zároveň tak přispivatel udělal vstřícné gesto oddanosti Monarchii. Přes veškeré úsilí

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Suvenýry, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby
    Liberecký kraj