rozhledna Cvilín

Liechtensteinova rozhledna
Liechtensteinova rozhledna (29,1 m, 436 m n. m.) byla postavena v l. 1902-03 (arch. E. Latzel) Moravskoslezským sudetským horským spolkem za fin. podpory knížete Liechtensteina. Poškozena na konci 2. sv. války, opravena r. 1947. Znovu opravována v 80. l. 20. stol. a na přelomu tisíciletí.
Rozhledna Cvilín
celkový pohled
Graficke pismenko Z rozhledny se nabízí krásná vyhlídka na Krnov a okolí, na Hrubý Jeseník s horou Praděd, Beskydy, Zlatohorskou vrchovinu, Slezskou nížinu a přilehlou část Polska.

historie

Cvilínská rozhledna (436 m n. m.) byla postavena v l. 1902 - 1903 podle návrhu architekta Ernesta Latzela. Byla pojmenovaná Liechtensteinova rozhledna na počest knížete Liechtensteina, bez jehož finančního daru by nebyla rozhledna postavena. Vybudovat ji nechala krnovská sekce Moravskoslezského sudetského horského spolku (Mährisch-Schlesischer Sudetengebirgsverein) , slavnostní otevření rozhledny se konalo 11.6.1903. Rozhledna je vysoká 29,1 m,

E.H. podle http://krnov.cz, http://rozhledny.webzdarma.cz, http://monumnet.npu.cz; Naše rozhledny, Pavel Miškovský, nakl. Dokořán 2008, 9.7. 2013

věž
    rozhledna