Hrady.cz
Na místě dřevěného kostela, jehož existence je doložena k roku 1352, nechal majitel lemberského panství Christoph Rudolf von Breda postavit počátkem 70. let 17. století dnešní raně barokní stavbu. Naposledy opravena 1948, od té doby chátrá.
Kostel a bývalá fara od západu
© Ivan Grisa 11/2011
Graficke pismenko Kostelní areál se nachází v západní části Žibřidic, severně od silnice III. třídy do Jablonného v Podještědí. Přístup k ohradní zdi hřbitova je možný polní cestou, která odbočuje vpravo za bytovkami (ve směru od křižovatky se silnicí do Zdislavy). Nejlépe je kostel vidět od severu, odvážnější badatelé se mohou protáhnout mezi oplocením pozemku u bývalé fary a ohradníkem pastviny severně od něj (jen v bezlistém období).
Autobusy zajíždějí do Žibřidic (součást obce Křižany) jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Zdislava (trať Česká Lípa - Liberec) se nachází přibližně 4 km severně (buď po silnici, nebo po zelené turistické značce pod Táhlým vrchem).

Kostel svatých Šimona a Judy v Žibřidicích
    Existenci kostela v Žibřidicích dokládá soupis papežských desátků z roku 1352. Tehdy šlo o dřevěnou stavbu, která zde v různých podobách stála až do počátku 70. let 17. století. Tehdy se hrabě Christoph Rudolf von Breda, majitel panství Lemberk, k němuž Žibřidice náležely, rozhodl zásadně obnovit zdejší kostelní okrsek. Kromě fary (viz heslo) nechal postavit zejména zcela nový raně barokní kostel. Autorem stavby byl zřejmě hraběcí stavitel

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 27.11. 2011

Liberecký kraj