hrad Himlštejn

Nebesa; Peklo
Zřícenina hradu z 15. st. – první zmínka z r. 1434. Vystřídal několik majitelů, za Šliků po r. 1528 zanedbáván a r. 1574 již uváděn jako pustý. Dochován suterén obytné věže s přilehlou hradbou, torzo paláce a 1. brány a zbytky parkánové hradby.
Zřícenina hradu Himlštejn
Nebeský kámen je skutečně nádherné místo vysoko se tyčící nedaleko Stráže nad Ohří. Dnes jsou dominantami tohoto hradu zbytky malé a velké brány.
28.5. 2002

Cesta na Himlštejn
    Cesta na Himlštejn je očistec. Vozidlo můžete zanechat ve Stráží nad Ohří a dál se vydat pěšky. Je to okolo 3 km, ale i cesta na Bezděz je proti tomu procházka růžovou zahradou. Jdete po zelené lesní cestě, která se následně začne prudce zvedat, abyste přes louku přešli k lesní pěšince, kterou se mnoho turistů asi neubírá, jak je zarostlá. Asi mě měly místní názvy varovat. Peklo a Nebesa. Stráží nad Ohří je v nadmořské výšce 350m n.m. a Nebesa

petr kaspar , 8.7. 2013

historie

Hrad Himlštejn stál na strmém a zalesněném vrcholku čedičového kužele, vysoko nad údolím Pekelského potoka, ústícího pod Stráží nad Ohří do řeky Ohře. Cesta ke hradu vede kolem někdejšího ovčína a bývalého thunovského hospodářského dvora. Na hradišti se zachoval zbytek předhradí, základy první hradní brány, část hradební zdi spojující tuto bránu s druhou, menší branou, půdorys nádvoří se zbytky zdí bývalých budov, z nichž doposud vyniká mohutná

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 28.5. 2002

Karlovarský kraj