Hrady.cz
Na místě starší stavby, připomínané poprvé roku 1352, vznikl současný zděný kostel na přelomu 15. a 16. století. Dnešní podobu včetně věže v ose západního průčelí a sakristie získal zřejmě ve II. polovině 17. století. Ústřední prvek hodnotného, ale značně zdevastovaného areálu.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 11/2011
Graficke pismenko Kostel se nachází v západní části dlouhé přípotoční vesnice, západně od silnice II/592, u silnice III. třídy do Jablonného v Podještědí. Parkování v obci bez poplatku. Autobusové linky zajíždějí do Křižan jen v pracovních dnech, železniční stanice na trati Česká Lípa - Liberec leží vysoko nad obcí, asi 2,5 km severovýchodně od kostela (poněkud delší zeleně značená cesta vede přes skalní útvar Krkavčí skály).
Interiér kostela je přístupný při bohoslužbách, které se konají několikrát do roka (informace na přiloženém kontaktu).

historie

Kostel sv. Maxmiliána v Křižanech je poprvé písemně zmiňován roku 1352. Šlo zřejmě o dřevěnou stavbu. Nejstarší části dnešního kostela stavebně historický průzkum datoval do přelomu 15. a 16. století. Uklidnění situace v zemi po skončení třicetileté války přineslo jeho raně barokní přestavbu, v jejímž rámci získal hranolovou, polygonálně zakončenou věž v ose západního průčelí a sakristii. Během 18. století ho obklopil areál doprovodných staveb

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)