Švédský kříž
Smírčí kříž, zvaný také Švédský, stojí na severním konci Zdislavy, doba a důvod jeho vztyčení jsou neznámé. Místní tradicí udávaný důvod vztyčení křížku jako připomenutí návratu ke katolicismu je značně nepravděpodobný. Kříže se nejčastěji vztyčovaly v místě zločinu (vražda) nebo neštěstí.
Kříž od západu
© Ivan Grisa 11/2011
Graficke pismenko Smírčí kříž je dobře viditelný ze silnice III. třídy Jítrava - Žibřidice. Stojí těsně u bývalé polní cesty do Jítravy, asi 30 m nad silnicí proti prvním dvěma domům na její východní straně. Od železniční zastávky na trati Česká Lípa - Liberec je to ke kříži asi 400 m.

Smírčí kříž ve Zdislavě
    Smírčí kříž stojí na severním konci Zdislavy, u bývalé cesty do Jítravy, západně od silnice III. třídy vedoucí tamtéž. Doba a důvod jeho vzniku jsou neznámé, místní tradicí udávané připomenutí návratu obce ke katolicismu v polovině 17. století je vzhledem k účelu a době stavby analogických objektů značně nepravděpodobné.

smírčí kámen
    Liberecký kraj