Hrady.cz
Hrad založen koncem 13. století. Ve 14. století přestaven na gotickou pevnost. Následné časté přestavby ovlivnily slohovou různorodost hradu. V roce 1656 záměrně pobořen. Do dnes se dochovala rozsáhlá zřícenina, místo setkání uměleckých kovářů.
Jádro hradu
Pohled z Husitské věže
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Unikátní hrad s nejdelšími hradebními zdmi na území České republiky. Na hradě je stálá expozice uměleckého kovářství, a pořádá se zde jednou ročně mezinárodní setkání uměleckých kovářů "Hefaiston".
Na hradě jsou mimo expozice kovářství ještě expozice Historické mincovny a Archeologie.

historie

Hrad Helfštýn je od Lipníka nad Bečvou vzdálen pouhé 4 km.Jeho umístění na kopci v zalesněné krajině připomíná středověké sídlo ukryté před civilizací. Je však snadno dostupný silnicí k parkovišti 100 m od vstupní brány. Ve své nynější podobě má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Jednotlivé architektonické útvary vznikaly od počátku 14. století. Slohovou

26.8. 2002

Štědrovečerní noc na Helfštýně
    Taky se jednou vydal jeden smělý čeledín k bezedné studni na Helfštýně, právě na Štědrý večer. Ty poklady mu nedaly spát! Když tam došel, byla zrovna půlnoc. V tom zaslechl z hradní kaple zpívat vánoční koledy, a tak krásně, jak je ještě nikdy v životě neslyšel, i varhany k tomu hrály. Čeledína přešla všecka odvaha, ale přece jen ho něco drželo, aby na hradě zůstal. Schoval se u vchodu k třetímu nádvoří a napjatě se díval, co se stane. Za chvíli

(Z knihy Oldřicha Sirovátky a Marty Šrámkové: Devětkrát les, třikrát ves (Lidové pověsti z Hané), nakladatelství Profil, Ostrava 1982), 26.7. 2002
    O helfštýnském psu
    Ještě za svého života prý pán z Linavy zakopal všecky své bohaté poklady někde na hradě - jenže zapomněl kde. Jednou se vracel jeden soused z města - byl tam na jarmarku - a cestou šel přes Helfštýn. Když tam docházel, bylo už hodně tma a zabloudil. Najednou se ocitl až u střílny, co je za ní ta bezedná studna. Zmateně se rozhlížel, jak se tam dostal a kudy odtud. Vtom se proti němu vynořil ze tmy černý pes, statný jako tele. Na krku měl zlatý

Vznik hradu
    Kdysi dávno vládl v tomto kraji prchlivý kníže. Špatně dopadl ten, kdo knížeti způsobil sebemenší mrzutost. Jak už tehdy bylo zvykem, trávil kníže mnoho času při lovu v lese. K lovu používal vzácného sokola, o kterého se pečlivě staral nejoddanější muž jeho družiny. Jmenoval se Beneda. Jednou se přihodilo neštěstí. Vzácný pták pošel. Trvalo dlouho než se sokolník odvážil svěřit se s hroznou událost knížeti. Jak se dalo čekat, špatná zpráva

Mythos, Inet, 26.8. 2002

WC, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Samostatné prohlídky