Hrady.cz
Areál románsko-gotického, barokně upraveného kostelíka, přeneseného ze zatopené vsi Červená do vyšší polohy při napouštění Orlické přehrady. Stavba pochází z 12. století, později byla několikrát přestavěna.
Graficke pismenko Obec Červená nad Vltavou byla zatopena vodami Orlické přehrady. Památkou na ni je románský kostelík sv. Bartoloměje, který ve 12. století založila Zdislava, matka Jiřího z Milevska. Pro historický a umělecký význam byl kostel r. 1960 přenesen na vyvýšené místo. Žebrová klenba presbytáře je snad nejstarší svého druhu v Čechách. Kostel je bez vybavení a přístupný pouze při bohoslužbách k svátku sv. Bartoloměje. Kostel je nazýván Ruffa Ecclesia - tj. červný podle kamene a od toho je i odvozeno jméno bývalé vsi, zděná zvonice byla postavena jako kopie. Fotografie původní obce od milevského Josefa Dostála jsou v čekárně nádraží.

Písek  (PI)
    Červená