Hrady.cz
Zchátralý zámek, který byl vybudován někdy po roce 1628 na místě původní tvrze bratry Volfem Illburkem a Vilémem z Vřesovic. V l. 1735–1736 dal Ludvík Jiří z Badenu zámek dostavět. Dnes prochází postupnou rekonstrukcí.
Zámek Vršovický
Severovýchodně od Loun ve stejnojmenné vesnici se nachází zchátralý zámek, který v dnešních dnech prochází postupnou rekonstrukcí.
28.4. 2003

historie

Obec Vršovice se poprvé vyskytuje v pramenech v r. 1268, kdy ji vyměnil král Přemysl Otakar II. s pražským biskupem Janem III. z Dražic za jiný metropolitní statek. Tehdy se uvádí, že na Vršovicích seděl Něpro Borut. Kronikář Václav Hájek z Libočan jej považuje za potomka Vršovců a Vršovice za jejich kolébku. Pražští biskupové drželi ves až do r. 1331, kdy ji biskup Jan IV. z Dražic prodal Zdislavovi z Kyšic. R. 1367 seděl na Vršovicích Jan

Vršovický vodník
    Vršovičtí vídali často vodníka pod starým velikým topolem, který stával na břehu řeky při černčické straně. Někdy i hrával za Šebkovic u studánky, dělaje si rybníčky, jak i hoši ze ze vsi činívali. Babička Anna Strejcovská šla jednou pozdě večer k řece pro vodu. Viděla hocha, hrajícího si u studánky, který nadrženou vodu z rybníčku pouštěl do řeky. Myslila, že je to Honzík Šimrlík a hubovala ho, proč že nejde domů a do noci se toulá. Avšak byl

sebrané pověsti podle lidových vyprávění, 21.8. 2005