Hrady.cz
Martin a Klára Wágnerovi postavili v r. 1852 pseudogotický zámek na zbytcích starého zbouraného zámku. V roce 1899 koupil sídlo Děpold Czernin z Chudenic. V současné době je majetkem Ing. Diviše Czernina a je využíván pro potřeby zemědělského učiliště.
zámek Hlušice
Graficke pismenko Obec Hlušice leží 7 km severozápadně od Nového Bydžova, odkud je také dostupná autobusem. Místní zámek v majetku Czerninů slouží jako Střední odborné učiliště.
V okolí můžeme navštívit město Nový Bydžov s hezkým náměstím, kterému vévodí pseudogotická radnice, nebo 14 km jižně zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou.

historie

Tvrz v Hlušicích existovala snad už ve 14. století, kdy byla vesnice v majetku Markvarta z Vartemberka (zemřel r. 1393). Dále je zde zmiňován Jindřich z Bartouškova, Mikeš Krnie ze Slatin (1417) a Petr a Jindřich z Plotišť (1454). V roce 1549 koupili Hlušice bratři Kapounové ze Svojkova. Nejstarší z nich Albrecht zde záhy postavil novou tvrz. V letech 1557-1569 byl purkrabím Pražského hradu a později purkrabím Hradeckého kraje. V

Křížek, Řezník: Hrady, zámky a tvrze na Královéhradecku, 15.4. 2003

Hradec Králové  (HK)