Hrady.cz
Královský hrad založen počátkem 14. století Fridrichem I. ze Šumburka. Roku 1418 dobyt vojsky Václava IV., následně darován Lobkovicům. Po požáru v roce 1560 zpustl.
Vstupní brána do vnitřního hradu
podzim 2008
Graficke pismenko Hrad se nalézá na ostrohu u vsi Místo, odbočkou doprava při cestě z Chomutova do Klášterce nad Ohří. Až k hradu lze dojet osobním automobilem a parkovat před vstupní branou do hradu, nebo se lze k hradu dostat pěší tůrou z Prunéřova.
Při vstupu do hradu se nalézá nově zbudovaná restaurace, kde zakoupíte i vstupenky. Na hradě jsou k vidění zbytky náznaků interiérů hradu, malá a velká věž s vyhlídkou, kaple a sklepní prostory.
2.9. 2002

Restaurace
    Hradní restaurace je zařízená v dobovém stylu. Je otevřená v hlavní turistické sezóně (březen - říjen), 9:00 - 20:00 hod.

historie

Hrad Hasištejn byl vybudován k ochraně cesty, jež vedla od zemské hranice přes Kralupy u Chomutova a dále do Čech a navazovala na starou solnou cestu z Halle nad Sálou přes Lipsko, Přísečnici, Kadaň, Žatec, Louny, Slaný a směřující ku Praze. Gotický hrad byl postaven na skalnatém ostrohu, který na západní straně velmi prudce klesá do údolí Prunéřovského potoka, na východě pozvolna sestupuje do širšího úvalu. Půdorys hradu představoval zhruba

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 28.5. 2002
    Gotický hrad vznikl k obraně obchodní stezky do Saska. Zakladatelem Hasištejna je pravděpodobně Fridrich I. ze Šumburka, který hrad postavil pro krále Jana Lucemburského a byl mu pak ponechán jako léno. 1348 hrad zniňován v Majestas Carolina, 1351 připadl pánům z Šumburka, 1418 dobyt Václavem IV., který ho zastavil Mikuláši Chudému z Lobkovic. Rok nato král Václav IV. zemřel, a protože hrad neměl kdo vyplatiti, zůstal Lobkovicům. Mikuláš

2.9. 2002

Skála nenávisti
    Německý název hradu „Hassenstein“ – t. j. skála nenávisti – vysvětluje pověst takto: V době, kdy konali loupeživé vpády do Evropy lítí Avaři, dolétla i do kadaňské župy zvěst, že krvežíznivý kočovníci vnikli do podunajských zemí a hubí je ohněm i mečem. Kadaňský župan, sídlící na hradě pod horami, obdržel od knížete rozkaz, aby sebral vojenský lid a připojil se k výpravě, kterou chystá křesťanstvo proti ukrutníkům. Župan vyslal po kraji

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002
    Vzkříšená sláva
    V době, kdy Hasištejn již ležel v rozvalinách, ožívala časem jeho bývalá sláva. Avšak jen na chvíli o Velikém pátku – a ten, kdo spatřil takovéto zjevení, v krátkém čase nato umíral. Lesní cestou opodál Hasištejna kráčela chudá stařena. Pospíchala, aby včas došla do kostela, kde se budou čísti pašije. Ačkoliv znala cestu, nemohla toho dne dojíti konce lesa a chodila stále kolem dokola. Pojednou vidí, že se octla opět pod hradem Hasištejnem, že

WC, Bezbariérový, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Samostatné prohlídky
     Chomutov  (CV)