Hrady.cz
Původně tvrz z 15. st., v pol. 17. st. přestavěna na renesanční zámek. Na počátku 19. st. již chátral. Jan Larisch-Mönnich jej zboural a postavil zde nový empírový zámek. Později romanticky upraven.
© Jan P. Štěpánek 04/2014
Graficke pismenko Zámek se nachází ve stejnojmenné obci asi 7 km od Opavy a 8 km od zámku v Hradci na Moravicí. Na místě zámku stála původně středověká tvrz, která od roku 1481 náležela Tvorkovským z Kravař. Ti ji také v 16. stol. přestavěli na v čtyřkřídlý renesanční zámek a vlastnili jej až do roku 1671. Potom zámek postupně pustl a až v letech 1816-1822 za vlády Jana Larische-Mönnicha byl zámek opraven a přestavěn podle projektu architekta Englische. Současně byl upraven park s rybníky. Roku 1832 přišli na panství Blücherové z Wahlstattu a žili zde až do začátku roku 1949. Veřejnosti byl zámek opět zpřístupněn v roce 1984 a je ...
23.10. 2003

turistické

Zajímavosti v bezprostředním okolí zámku: -Další zámecké budovy tj.barokní sýpka, empírový ovčín, oranžérie, zimní zahrada -Pod zámkem zajímavý kostel sloužící i k ochraně přístupu ke tvrzi, barokní sušárna ovoce -v parku,vlevo od asfaltky procházející údolím menší kruhové opevnění s valem a příkopem -v parku u potoka, pod hrází rybníka kameník bludný balvan, tzv.Čertův kámen(klasická pověst o čertu stavějícím zámek) -V závěru

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol
     Opava  (OP)