Hrady.cz
Původně gotický hrad r. 1560 za Petrolda z Lipé přestavěn na renesanční zámek, za třicetileté války poškozen, v 18. st. barokně upraven. Do r. 2012 známý především výstavou monumentálního cyklu A. Muchy Slovanská epopej, dnes se zde pořádají výstavy převážně současného umění a jiné kulturní akce.

Prohlídky zámku a výstavy

Graficke pismenko V současné době je zámek přístupný v návštevních hodinách. Je možné navštívit tři prohlídkové okruhy. Výstavu obrazu malíře Vladimíra Franze a fotografie Idy Saudkové, výstavu pořádanou muzeem Moravský Krumlov, výstavu fotografií otce a syna Slámových.

V roce 2014 proběhnou na zámku akce:

25. 5. 2014 21. moravskokrumlovské setkání pěveckých sborů

2. 6. 2014 absolvenský koncert ZUŠ

8. 6. 2014 MHF Concentus moraviae - Pavel Šporcl

16. 6. 2014 závěrečný taneční večer ZUŠ

17. 6. 2014 MHF Concentus Moraviae - Majorstuen

22. 9. 2014 III. krumoovské burčákobraní
Daniel Pawlik , 26.5. 2014

historie

Na nejužším místě meandru vytvářeného od jihu kolem Moravského Krumlova řekou Rokytnou stával již v r. 1289 hrad, který náležel rodu pánů z Obřan. Listina z r. 1279 hovoří o Heraltu z Obřan a o Vojslavu, purkrabím krumlovského hradu. Rod z Obřan vymřel v r. 1312. Záhy poté přešlo zboží na jeden z předních českých rodů – pánů z Lipé, reprezentovaný tehdy význačnou politickou postavou Jindřichem z Lipé († 1329), který se stal nakonec svou mocí do

Ladislav Hosák a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl I. - Jižní Morava, Svoboda, Praha 1981 (doplněno redakcí, 2015), 21.4. 2004

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Samostatné prohlídky
    hrad přestavěný na zámek