Hrady.cz
Zřícenina hradu na skalnatém kopci poblíž Liberce. Zal. v 1. pol. 14. st. Biberštejny, zanikl v 1. pol. 16. stol. po připojení k Frýdlantu. Zbytky obvodové hradby a torza dvou věží – nepravidelně okrouhlé a čtverhranné se zaoblenými rohy.
Torzo věže s přilehlou baštou
Source soubor nebyl vytvoren! Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Nad říčkou Lužická Nisa přímo nad zastávkou vláčku Machnín hrad, je možné nalézt zříceniny hradu Hamrštejna. Místečko je skutečně pěkné, v areálu hradu – dáli se tomu tak říkat – naleznete parkový stůl, kde si můžete uspořádat piknik :-)
Na hrad nevede žádná turistická cesta.
28.5. 2002

historie

Hrad Hamrštejn stával na skalnatém ostrohu nad řekou Nisou jižně od Andělské Hory, nad jedním z nejstarších hamrů v Čechách. Dodnes se z něho zachovala obvodová hradební zeď, vysoká skoro 2 m, zbytky dvou věží, zdiva obytné budovy a ve skále vytesané sklepy. Severní věž má v průměru asi 10 m a zdivo asi 1,5 m silné, jižní má zdivo o metr silnější a ještě dnes je asi 10 m vysoká; byla to hlavní obranná věž hradu. Hradní brána ležela v jižní části

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.1. 2006

Liberecký kraj