zámek Kačina

Národní zemědělské muzeum
Naše nejvýznamnější empírová stavební památka. Stavbu zahájil roku 1802 nejvyšší purkrabí českého královskví Jan Rudolf hrabě Chotek. Tympanony zdobeny náročnými reliéfy. Nyní v zámku instalována expozice zemědělského muzea.

Prohlídkové okruhy na zámku:

1. okruh - Zemědělské muzeum aneb Dějiny českého venkova - historie zemědělství, potravinářských, dřevozpracujících a kovozpracujících řemesel, venkovské stavitelství aj. Od podzimu r. 2009 nová expozice - Český a moravský venkov v proměnách staletí.
2. okruh - Zámecké interiéry aneb Chotkové a jejich panství Nové Dvory - dějiny rodu Chotků a jejich panství Nové Dvory, vývoj vrchnostenské správy a hospodářského řízení Chotkovských velkostatků, životní styl šlechty v 19. a 20. století.
3. okruh - Chotkovská knihovna, lékárna, divadlo, galerie, skleník - venkov ve výtvarném umění, cesta k léku, zámecká oranžerie, zahrada léčivých rostlin.
4. okruh - Za strašidlem Rudlou na zámek Kačina - netradiční ...

Zámek Kačina
    Zámek Kačina si nechal jako svoje representační sídlo postavit v letech 1806-24 Jan Rudolf Chotek, tehdejší president gubernia a nejvyšší purkrabí Království českého. Plány vypracoval saský královský architekt F. Schuricht a stavbu prováděl pražský stavební rada J.P.Jöndl a v posledních letech arcibiskupský olomoucký stavební rada A.Arche. Funkčně je zámek rozčleněn na hlavní centrální budovu s representačními prostorami a obydlím hraběcí

oficiální web, 2.8. 2003

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
     Kutná Hora  (KH)

Další zámky v okolí