Hrady.cz
Rozsáhlý areál s parkovou úpravou, jehož součástí je empírový Bílý zámek, historizující Červený zámek a bílá věž, vše ve stylu německé novogotiky. Na tomto místě stával původně gotický hrad.
Pohled na velkou věž a Bílý zámek od jihu
© Jan P. Štěpánek 12/2006
Graficke pismenko Zámek se nachází ve stejnojmenném městě na trase Opava Nový Jičín, necelých 8 km od Opavy.
Původně královský přemyslovský hrad, byl opakovaně přestavěn renesančně, barokně i empírově. Zámek má dvě části, starší tzv. Bílý zámek, ve kterém si lze prohlédnout nádherně zařízené pokoje a přístavbu novogotické části tzv. Červeného zámku spolu se vstupní branou a Bílou věží z 19. stol. Červený zámek je účelově využíván pro restaurace, koncertní sál aj. V létě je příjemná procházka v anglickém parku.
Státní zámek v Hradci nad Moravicí byl v dubnu 2001 prohlášen národní kulturní památkou.
31.10. 2003

Prohlídkové okruhy:
    I. prohlídkový okruh - Hlavní prohlídkový okruh provádí návštěvníky 1. patrem Bílého zámku. Okruh nabízí prohlídku historických interiérů, zámecké čítárny, knihovních sálů, reprezentační jídelny, novogotického koridoru, společenských sálů - kuřáckého, kulečníkového, hudebního a dámského rokokového pokoje. Délka prohlídky cca 70 min.
    II. prohlídkový okruh - Doplňkový prohlídkový okruh vede návštěvníky do přízemí Bílého zámku,

Z historie
    Původně královský gotický hrad byl postaven za Přemysla Otakara II. V letech 1279-81 zde měla svůj dvůr královna Kunhuta, která zde uzavřela tajný sňatek se Závišem z Falkenštejna. Poté byl Hradec sídlem levobočných Přemyslovců a správním centrem Opavského knížectví. V l. 1460-64 Jiří z Poděbrad odkoupil většinu Opavska pro své syny, poté bylo panství v držení nemanželského syna Matyáše Korvína Jana. Od počátku 16. stol. se Hradec vrátil do

Helena Dvořáková (podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava), 22.10. 2016

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Ubytování, Pronájem prostor
    hrad přestavěný na zámek
     Opava  (OP)