Hrady.cz
Dělostřelecká tvrz byla postavena v l. 1937-38 v rámci opevňování naší hranice s Německem. Projekt vypracoval ing. F. Zavadil. Stavbu přerušila Mnichovská dohoda. Byly postaveny tři železobetonové sruby a byly vyhloubeny podzemní prostory a chodby. Od r. 1968 je zde expozice českosl. opevnění.
Srub Jeřáb
Graficke pismenko Pevnost Dobrošov se nachází ve stejnomenné obci. Pevnost je umístěna na okraji obce na samém vršku směrem na Nový Hrádek. U pevnosti hned u silnice se nachází odstavné parkoviště pro návštěvníky pevnosti. Pevnost se rozléhá od Dobrošova po svahu dolů k Městu Náchodu. Pevnost je spojena podzemními chodbami do jednotlivých objektů, jako je Zelený, Můstek. Pevnost je přístupná denně kromě pondělí. Nedaleko je samostatný dělostřelecký srub Jeřáb, který je přístupný pouze o svátkach a výročí. Dále samostatné pěchotní sruby nepřístuné Polsko, Hrobka, Jirásek, Lázně a přístupné Lom a Březinka, která je plně a funkčně vybavena a přístupna celoročně. ...
Radmila Chalupová, 9.1. 2005

turistické

K dělostřelecké tvrzi Dobrošov se dostanete z Náchoda. Parkoviště je zdarma kousek pod areálem tvrze. O letních prázdninách probíhají prohlídky i přes polední přestávku! Prohlídka začíná v dělostřeleckém srubu "Zelený" a podzemními chodbami projdete až do pěchotního srubu "Můstek". V okolí naleznete mnoho dalších objektů pohraničního opevnění, např. Pěchotní srub N-S 82 Březinka, který je plně vybaven. V místě je vybudována

Vladimír Studecký, 8.8. 2005

historie

Dělostřelecká tvrz Dobrošov byla vybudována v rámci výstavby rozsáhlého pohraničního opevnění hranic republiky s Německem v letech 1937-38. Nakonec nikdy nebyla zcela dokončena. srub "Zelený" je jediným veřejně přístupným dělostřeleckým srubem v ČR.
    Dělostřelecká pevnost Dobrošov
    Dělostřelecká tvrz Dobrošov byla postavena v l. 1937-38 v rámci vybudování pohraničního opevnění hranice tehdejšího Československa s Německem. Projektantem byl ing. František Zavadil. Jednotlivé objekty pevnosti jsou navzájem propojeny podzemními chodbami. Původně bylo v plánu postavit dva pěchotní sruby, dva dělostřelecké sruby, jednu dělostřeleckou otočnou věž, minometnou otočnou věž a vchodový objekt. Zařízení měla chránit celé náchodské

pevnost, bunkr
     Náchod  (NA)