Hrady.cz
Výrazná zřícenina hradu založeného počátkem 14. století s následnými pozdně gotickými přestavbami. V roce 1422 odolával obléhání husitským vojskem. Zpustl v polovině 16. století.
Celkový pohled na hrad
2003 ©Šemík
Graficke pismenko Nad Hadovkou v Úterském parku se nalézají romantické zříceniny hradu Gutštejna. Vlakem se k hradu dostanete do zastávky Strahov a odtamtud 3 km po červené turistické až k hradu.
28.5. 2002

turistické

Zřícenina hradu je stále nepřístupná. Zvažuje se způsob, jak tuto památku otevřít pro veřejnost (zejm. z hlediska bezpečnosti návštěvníků).
    E.H. - info NPÚ NKP Klášter Kladruby, 17.9. 2013
    Hrad uzavřen
    Všichni kdo navštěvujete hrady právě na podzim, kdy ustoupí vegetace tak Gutštejn vynechte. Na hradě probíhá rozsáhla rekonstrukce 3/4 vnějška a celý vnitřek je pod lešením a plachtami. Všude varovné cedule a bohužel i o víkendu robotníci.
    Jan Pospisil , 23.10. 2011

historie

Zakladatelem hradu Gutštejna i rodu, který nosil jeho jméno a vlastnil četné statky v okolí i v odlehlejších krajích, se stal pravděpodobně Jetřich, známý z l. 1263–1313. Jak svědčí trojí paroží v jeho znaku, pocházel z rodu Hroznatoviců, mezi jehož rozvětvené příslušníky se postupně drobil původní velký majetek. Část získal Jetřich z Krašovic, objevující se v pramenech v l. 1232–1252, jehož považujeme za otce alespoň dvou synů: budovatele hradu

28.5. 2002
    Aktuální informace - léto 2014
    Byli jsme tam včera - je tam velká cedule, že vstup na hrad je zakázán, protože se tam pracuje. Není tam ani lešení, ani jakákoliv jiná známka činnosti. Ale vypadá to, že zdivo je zpevněné. Možná tam jen řemeslníci tu ceduli zapomněli.
    Hana Marie Kurková, 16.7. 2014

Tachov  (TC)