Hrady.cz
Renesanční zámek, původně gotické sídlo-vodní hrad, které dal Zachariáš z Hradce r.1553 přestavět renesančně. Po pánech z Hradce byli majiteli Slavatové, Lichtenštejni a Podstatští.
Telč
Graficke pismenko Když roku 1339 získali Telč páni z Hradce, stál zde již hrad neznáme podoby zmíněný v životopise Karla IV. Konce 14. století postavil Jindřich z Hradce nevelký poměrně pravidelný hrad čtvercového půdorysu. V pozdní gotice byl hrad přestavěn a rozšířen, hlavní období jeho slávy přinesla až renesance. Od roku 1550 probíhala rozsáhlá téměř třicet let trvající renesanční přestavba, která z dosud poměrně nevelkého hradu učinila reprezentativní rezidenci jednoho z nejbohatších a nejmocnějších velmožů své doby. Na stavbě rozsáhlého areálu se podíleli přední stavitelé renesančních Čech, jmenujme alespoň Baltassara Maggiho. Do dnešních dní se celý areál ...
7.4. 2004

historie

Jindřich z Hradce (+ 1398) postavil v místech dnešního zámku v Telči vodní hrad, zčásti zachovaný v nynějším zámeckém souboru. Tvořily jej budovy kolem malého dvorku v severovýchodní části zámeckého traktu, tj. na východě palác, při něm nu-jihovýchodě kaple sv. Jiří, postupující původně patry a zaklenutá hvězdicovou žebrovitou klenbou, na severu pak stavení, z něhož zůstaly jen sklepy a obvodová zeď. Z jihu a severu byl hrad uzavřen jednoduchou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morva, 19.4. 2004

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby