Hrady.cz
V místě tvrze, doložené roku 1429, nechal v letech 1463–68 postavit Ješek ze Sovojovic hrad, jehož nejvýraznějším znakem byla šestiboká vysoká věž. Ve II. polovině 16. století byl upraven renesančně, poslední přestavba 1890–94. Součást rozsáhlého areálu s kostelem a hospodářským dvorem.
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Zámek Nový Stránov najdete v obci Jizerní Vtelno asi 12 km od Mladé Boleslavi. Když sjedete z dálnice Praha - Mladá Boleslav (sjezd Bezděčín 40 km) a budete dále pokračovat po silnici č. 16 směr Mělník uvidíte asi po 3 km nejprve po levé straně zříceninu hradu Hrádek (Starý Stránov), potom podjedete železniční most a na vrcholu stoupání je již odbočka k zámku.
5.11. 2003

Popis expozice:
    Zámecké interiéry - základní prohlídka s výkladem: sál s gotickou kaplí, sbírka motýlů a brouků, sbírka historických kočárků a panenek, úpravy na dětský domov - záchody a sprchy v reprezentativních prostorách zámku; zrekonstruované interiéry - repliky historického nábytku + gotická věž s vyhlídkou
    Věž - samostatná prohlídka: gotická věž s vyhlídkou, renesanční arkády, parkán

Příjezd k zámku od silnice I/16 vede po místních komunikacích obce Jizerní Vtelno, je označen tabulkami. Vlastní vjezd do areálu umožňuje panelová komunikace, proražená severně od dnes neprůjezdné pozdně gotické brány. Ve spodní části hospodářského dvora u zámeckého kostela se nachází parkoviště (bez poplatku). Autobusové spojení do Jizerního Vtelna funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Krnsko na trati Praha - Turnov se

Zámek Nový Stránov
    Nejstarším panským sídlem v prostoru dnešního zámku byla zřejmě tvrz, po níž se roku 1429 píše Bohuněk ze Stránova. Po odeznění zmatků hustitských a následných válek si na ostrohu nad Střednickým potokem nechal postavit Ješek ze Sovojovic hrad, na který navazoval rozsáhlý hospodářský dvůr. I když byl objekt při svém rozšíření roku 1463 vybaven jednoduchým opevněním a vysokou šestibokou věží, zdá se, že s jeho případným obranným využitím se v

Ivan Grisa, dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri 2000, 6.3. 2011
    K textu o historii hradu:
    "zdá se, že s jeho případným obranným využitím se v době nástupu palných zbraní už vážně nepočítalo: dokladem je jak poloha na ostrohu, obklopeném vyššími polohami, tak například roubenné patro vstupní brány hospodářského dvora." 1/ hrad Stránov byl stavěn až v roce 1463 - tedy v době běžného užívání palných zbraní. 2/ na ostrohu je položen proto, že jde vlastně původně o tvrz - ostatně zdejší krajina ani jiné umístění neumožňuje.

Rasken, 19.4. 2011

popis

Areál se skládá z velkého hospodářského dvora. Vstup do něj umožňuje patrová pozdně gotická brána, jejíž patro je i přes pevnostní dojem roubené. Kromě řady zajímavých objektů (zejména barokní sýpka) jsou hlavní pozoruhodností dvora staré lípy a dvouřadá alej velkých platanů. Hospodářský dvůr klesá směrem k zámku, na severní straně nižší části stojí nedávno opravený kostel sv. Václava s původně vodárenskou věží. Přes hluboký šíjový příkop