Čeřovka

Milohlídka
Rozhledna zvaná Milohlídka z roku 1843. V roce 1885 vznikl v jejím okolí park. Tehdy také zbudována opěrná zeď, která chrání věž i náštěvníky před zřícením do lomu.
Čeřovka
2003 ©Martin Zdrůbek
Čeřovka je nejstarší vyhlídkovou stavbou Českého ráje. Její nespornou výhodou je velmi dobrá dostupnost. Přístup po modré značce přímo z náměstí. Případně spojte náštěvu Čeřovky s výstupem an sousední Zebín. Velmi dobrý rozhled. Kaple na vrchu nepřístupná. Slabší je to pak již s výhledem, ale přesto doporučuji náštěvu. Stavba sama o sobě je poměrně zajímavým architektonickým dílem. Rozhled je možný pouze severním a severozápadním směrem. Ostatní části výhledu jsou zakryt vzrostlým porostem.
Netopýrek, 29.3. 2003

Čeřovka - Milohlídka
    Rozhledna na Čeřovce, zvaná Milohlídka, byla postavena v roce 1843. O její stavbu se zasloužil jíčínský krajský hejtman Hansgirg, který ji dal zbudovat z darů jíčínských občanů. Tak jak bylo zvykem - i Milohlídka byly vlastně sociálním podnikem, protože na její stavbě byli přednostně zaměstnáni obecní chudí Jičína. Největšího rozkvětu se dočkala Čeřovka po roce 1885, kdy vznikl v jejím okolí park. Tehdy byla také zbudována opěrná zeď, která

Jan Nouza: Rozhledny čech , Moravy a Slezka, 29.3. 2003

věž