Hrady.cz
Ves poprvé zmíněna r. 1404. Koncem 17. stol. za Vernierů postaven obdélný patrový barokní zámek. V l. 1728-30 rozšířen o vrcholně barokní boční křídlo s navazující obdélnou půlkruhem zakončenou kaplí. Další úpravy klasicistní, rokokové a empírové. Po požáru r. 1881 opraven na poč. 20. století.
celkový pohled od západu
Graficke pismenko Obec Věž leží při silnici II/34 přibližně uprostřed trasy mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem, díky tomu je ve všední dny relativně dobře dostupná autobusovými linkami spojujícími obě tato města.

historie

Ves Věž je poprvé uváděna roku 1404 jako majetek Mikuláše z Lipničky. Nejpozději od roku 1414 náležela pánům z Lipé a to až do roku 1533, kdy ji Jan z Lipé prodal Václavu Onšovskému z Onšova. Roku 1588 ji získal Burian Trčka z Lípy, který ji připojil k panství Světlá nad Sázavou a od roku 1594 k panství Lipnice. Po pádu Albrechta z Valdštejna byl trčkovský majetek konfiskován a lipnické panství přešlo roku 1636 na Mikuláše Verniera. Někdy na

popis

Barokní zámek Vernierů byla jednopatrová obdélná budova orientovaná přibližně ve směru východoseverovýchod – západojihozápad. Fasády mají klasicistní úpravu zdobenou ornamenty na portálových vlysech a římse, osově v mělkém tříosém rizalitu je umístěn průjezd. Místnosti v přízemí jsou zaklenuty valeně, trojramenným schodištěm na toskánských sloupech přístupné patro je vesměs plochostropé. Obdobně členěno je i pravoúhle navazující krátké vrcholně

Havlíčkův Brod  (HB)
    Věž