Hrady.cz
Got. tvrz z 2. pol 15. st., v pol. 16. st. přestavěna Hrzány renesančně. V 17. st přestavěna raně barokně Záruby z Hustířan, pozdně barokní přestavba v pol. 18. st. za hrabat Horbuval-Chamare. Čyřkřídlá patrová budova je krytá mansardovou střechou.
Graficke pismenko Vstupné zámek:
dospělí 90,- Kč
děti do 3 let zdarma
studenti, důchodci 70,- Kč
rodina 270,- Kč

Vstupné Bubákov:
standardní 110,- Kč,
rodina 380,- Kč

Kombinované vstupné:
dospělí 180,- Kč
studenti, důchodci 150,- Kč
rodina 600,- Kč

Vstupné Pohádkov:
40,- Kč/ osobu
Markéta Benešová, 18.4. 2013

Dějiny tvrze/zámku
    Snad již během druhé poloviny 15. století zástavní držitelé potštejnského panství postavili náhradou za zpustlý hrad na kopci nad městečkem panský dvůr s tvrzí, jejíž zbytky identifikujeme v suterénu dnešního zámku. Snad k tomuto sídlu patří zpráva o poplužním dvoře zmíněném při koupi panství Václavem Hrzánem z Harasova roku 1558. Právě za Hrzánů (pokud se tak nestalo již dříve) sem bylo z hradu přeneseno správní a hospodářské centrum panství.

stavební vývoj
    K nejstarší fázi zámku, tvrzi z 2. poloviny 15. řadí architektonický rozbor suterén pod východní polovinou severního křídla. Tři za sebou řazené valeně klenuté místnosti hlavního traktu od zbytku zámku odlišuje masivní 130 cm silné zdivo. Dochovaná poloha vstupu či orientace dveřních špalet tvrz identifikují jako obvyklý typ drobného trojprostorového sídla se střední vstupní síní. Gotické zdivo nesahá nad úroveň suterénu, vyšší podlaží byla

Zámek Potštejn v novém
    Malebný barokní zámek, který byl postaven hrabětem Janem Ludvíkem Harbuval Chamaré v roce 1749, je ideálním místem pro malé i velké, pro jednotlivce i skupiny, pro ty co hledají historii a kulturu, ale i pro ty, kteří chtějí prožít něco opravdu nevšedního. Nabízíme klasické prohlídky zámeckých interiérů, Bubákov, hrané prohlídky v barokních kostýmech, noční prohlídky s jemně lechtivým nádechem, Pohádkov, cukrárnu, ubytování, zámecký park,

Kateřina Nováčková , 24.2. 2011

Časová osa

ve druhé polovině 15. století
    Zástavní držitelé potštejnského panství postavili panský dvůr s tvrzí.
    1558
    Panství koupil Václav Hrzán z Harasova.
    1629
    Zadlužené Anně Kateřině potštejnské bylo panství zabaveno a exekuční komisí přiřčeno Kašparu Grambovi z Grambu.
    1666
    Panství odkoupil Václav Záruba z Hustířan. Za něj a jeho potomků bylo sídlo přestavěno v raně barokním slohu.
    1746
    Potštejnské panství prodala Eliška (Alžběta) Zárubová hraběti Janu Ludvíku Harbuval-Chamaré.
    před rokem 1757
    Dokončena barokní přestavba zámku. Poté probíhaly již jen úpravy zámecké zahrady a parku.
    1849
    Po smrti posledního potomka potštejnské větve přešel Potštejn na Dobřenské z Dobřenic.
    1945
    Panství bylo Františku Jindřichu Dobřenskému i přes jeho nesporné vlastenectví projevené za okupace zabaveno.
    po roce 1949
    Zámek sloužil jako odborářské školící středisko, pro jehož potřeby byly provedeny četné nevhodné stavební úpravy.
    1989
    Zámek se stal majetkem podniku Kancelářské stroje Hradec Králové.
    1994
    Zámek nebyl využíván a chátral.
    1997
    Zámek se vrátil do státního majetku.
    1998
    Zámek prodán společnosti Pandamedic Brno. Dnes (červen 2006) je dle katastru nemovitostí zámek majetkem společnosti KAST s.r. o Praha.

Noční prohlídky, Samostatné prohlídky, Suvenýry, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby, WC, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Program pro školy, Občerstvení
    tvrz přestavěná na zámek
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)