hrad Nový hrad

Boží dům
Zřícenina hradu. Postaven v l. 1450-65 Kostky z Postupic. Aktivním životem překonal většinu soudobých hradů, byl centrem panství až do vypálení Švédy r. 1645 a obyvatelný ještě r. 1750. Poté majiteli Horbuval-Chamare rozebrán při výst. nového sídla.
Nejzachovalejší část zdiva.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko K návštěvě sporých zbytků hradu bylo až donedávna smysluplné vyrazit pouze mimo vegetační období, jinak byl celý areál porostlý hustými bezinkami, kopřivami a vysokou trávou. Podle zpráv z tisku z r. 2014 byla celá plocha prokácena a zbavena náletových dřevin. Nejezděte sem ovšem v září a říjnu, hrad je součástí obory a jeleni mají v tomto období říji, proto je celá obora uzavřena.
Zany plus Vlastislav Svoboda: Nové Hrady - Boží dům, Hláska XXV/3, Klub Augusta Sedláčka, Plzeň 2014, 17.7. 2004

dějiny hradu
    Nové Hrady jak již jméno napovídá patří k našim nejmladším hradům, postavili je na kopci nad vsí ze 13. století Kostkové z Postupic až někdy v letech 1450-65. Na druhou stranu svým aktivním životem překonal většinu hradů své doby. V první polovině 16. století se mu vyhnula vlna opouštění nepohodlných starých sídel, centrem panství byl až do vypálení Švédy roku 1645 a obyvatelný byl ještě roku 1750. V té době se noví majitelé panství hrabata

popis
    Podoba hradu je díky jeho téměř úplnému rozebrání čitelná jen v náznacích. Protáhlý pětiúhelník hradu (osy cca 70 a 90 m) byl obklopen valovým opevněním o šířce kolem 20 metrů. Za ním následovala 1,4 metrů silná hradba se zaoblenými rohy. Jediným dochovaným zbytkem hradu je severozápadní cca 20 metrů dlouhý úsek této hradby s dochovaným lícem a narušenou korunou zdiva. Na vnějším líci jsou dochovány zbytky malty a otvory po kůlech samonosného

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)