Hrady.cz
V r.1501 založil Jan Černický z Kácova gotický hrad. V 16.st. přestavěn v renesanční zámek. V l. 1651-1660 ranně barokní přestavba. V l. 1908-13 bratři Bartoňové nechali zámek přestavět architektem Jurkovičem a později architekty Janákem a Kyselou.
Vstupní průčelí zámku
Graficke pismenko Nové Město nad Metují se nachází v podhůří Orlických hor, 9 km jižně od Náchoda. Zámek leží v severozápadním rohu náměstí a je nedílnou součástí městské památkové rezervace. Zámek i s přilehlou zahradou byl v devadesátých letech v restitucích vrácen posledním majitelům, Bartoňům z Dobenína. Celé staré město je nazýváno perlou mezi českými renesančními městy, městská památková rezervace je také nazývána „Český Betlém“ či „Brána Orlických hor". Zámecká zahrada je Jurkovičovým dílem. Obnovené terasy a prostor byly přeměněný ve francouzskou zahradu. Zámek i přilehlá zahrada jsou veřejnosti přístupné. V zámku je možno si pronajmout ...

historie

V roce 1501 nechal postavit Jan Černický z Kácova na místě dnešního zámku gotický hrad. Po požáru v roce 1526, kdy byl hrad poničen se o opravu postaral rod pánů z Pernštejna. Pánové ze Štubenberka ve druhé polovině 16. stol. přestavěli hrad v renesanční zámek. V letech 1651-1660 proběhla ranně barokní přestavba, kterou uskutečnili italští stavitelé, Carlo Lurago a Domenico Rossi. Nově byly vybudovány sály druhého a částečně i prvního patra a

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby
    hrad přestavěný na zámek
     Náchod  (NA)