Hrady.cz
Areál s mlýnským stavením, hospodářským stavením a pilířovou bránou s ohrazením. Volně stojící, zděná, omítnutá jednopatrová budova na obdélném půdorysu. K zadní straně objektu přiléhá patrová mlýnice. Dvůr uzavřen pilířovou branou. Mlýn památkově chráněn od r. 1973.
Vodní mlýn v Bratčicích
© Pavel Vítek 11/2018
Graficke pismenko Obec Bratčice najdeme 7 km severozápadně od Golčova Jeníkova, 8 km jižně od Čáslavi a 19 km jihovýchodně od Kutné Hory. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Okolo obce, asi 1 km severně, vede silnice I/38 spojující Kolín s Jihlavou. Autobusy je z Bratčic spojení do okolních obcí a do Čáslavi, Golčova Jeníkova, Zbýšova a do Žleb. Bratčický vodní mlýn najdeme v jižní části obce při silnici do Přibyslavic, u mostu přes Čáslavku (Brslenku).

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1126. Bratčický vodní mlýn je areál s mlýnským a hospodářským stavením a pilířovou bránou s ohrazením. Jádrem je patrové stavení mlýna s mansardovou střechou. Na fasádě je umístěna pamětní deska rodáka Jana Pernera. Původní areál pochází z konce 18. století. Modernizací prošel ve 30. a 40. letech 20. století a v druhé dekádě 21. století. Areál bratčického mlýna je hodnotná architektonická a technická

popis

Mlýn je situovaný při silnici v jižní části vsi, v údolí Čáslavky pod strmým návrším. Areál sestává z mlýnského stavení, hospodářského stavení a pilířové brány s ohrazením. Nad mlýnem je vysoká hráz rybníka Lázeňka, z něhož je veden potrubím náhon k pohonu mlýna. Vlastní mlýn je volně stojící, zděná, omítnutá jednopatrová budova na obdélném půdorysu. Hlavní průčelí je směrováno do dvora k silnici o čtyřech okenních osách. Fasádu člení lisenový

mlýn
    vodní