Hrady.cz
Kaplička, zasvěcená sv. Rosalii a ochráncům proti moru, se uvádí pouze ve dvou latinsky psaných textech od těšetického faráře Matouše Pláničky z r. 1739 již jako zaniklá. Stavba byla zbořena při stavbě císařské silnice z Brna do Olomouce zřejmě v průběhu r. 1739.
Někde v těchto místech stávala kaple sv. Rosalie
© Luděk Vláčil 11/2018
Graficke pismenko Kdy byla kaplička, zasvěcená sv. Rosalii a ochráncům proti moru, postavena, není známo. Dochovaly se o ní pouze dvě latinsky psané zmínky od těšetického faráře Matouše Pláničky z roku 1739. V první žádá 14.9. své představené o povolení znovu vybudování kapličky zbořené při stavbě císařské silnice (zvaná „slezská“ či „těšínská“) Vídeň-Brno-Olomouc-Slezsko (1727-1740), ve druhé ze dne 5.11. se znovu připomíná a přikládá i nákres kaple s půdorysem. Žádosti zřejmě nebylo vyhověno, neboť kaple nebyla obnovena. Stavba stávala na severovýchodním okraji obce, ale přesná poloha není známa.
Luděk Vláčil - zdroj: publikace Olšany u Prostějova, Památky H. Nováková a J. Hložková, EPONA Olomouc, a. s. 2018, 6.11. 2018

zaniklý
     Prostějov  (PT)