Hrady.cz
Kostel pochází z roku 1720, upravován v 1. pol. 19. stol. Doklad vývoje vesnické sakrální architektury. Jednoduchý pozdně barokní venkovský bezvěžový kostel. Nad závěrem lodi sanktusník ukončený jehlancem. Kostel památkově chráněn od r. 2005.
Kostel Nejsvětější Trojice v Mladějově na Moravě
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Mladějov na Moravě se nachází 11 km severozápadně od Moravské Třebové, 16 km severovýchodně od Svitav a 13 km jižně od Lanškrouna. Okolo obce vede a má zde i zastávku železniční trať č. 017 Česká Třebová – Dzbel, která dál pokračuje jako trať č. 27 do Prostějova. Autobusem je spojení do Moravské Třebové. Hlavní turistická atrakce v Mladějově je Mladějovská průmyslová dráha, pozůstatek úzkokolejky na odvoz materiálu z nedalekého lupkového dolu v Hřebči. Pro návštěvníky vyjíždí několikrát denně vláček, který začíná a končí v Mladějovském průmyslovém muzeu. Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v centru obce, na malém návrší západně od železničního viaduktu.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1365. Kostel Nejsvětější Trojice pochází z roku 1720. Úpravami prošel v 1. polovině 19. století. Kostel je dokladem vývoje vesnické sakrální architektury v oblasti mimo hlavní kulturní centra. K významu stavby přispívá dochovaný soubor mobiliáře z doby kolem roku 1850.

popis

Jednoduchý pozdně barokní venkovský bezvěžový kostel. Jedná se o jednolodní zděnou obdélnou, nepřesně orientovanou stavbu se sedlovou střechou. Presbytář je půlkruhově ukončený. Na severní straně kostela čtvercová sakristie. V ose vstupního průčelí předsíň s valbovou stříškou. Nad závěrem lodi oplechovaný sanktusník ukončený jehlancem. Zdivo lodi je cihelné, presbytář kamenný. Střešní krytina zhotovena z eternitu, původně však byla břidlicová.

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)