Hrady.cz
Barokní mariánský sloup z r. 1730 od sochaře Františka Alexandra Jelínka. Jedná se o hodnotnou pískovcovou skulpturu Immaculaty v životní velikosti. Spočívá na vysokém sloupu z bílého mramoru. V r. 1997 provedena rekonstrukce. Sloup památkově chráněn od r. 1970.
Mariánský sloup v Křižanově
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Městys Křižanov najdeme 24 km jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou, 10 km severovýchodně od Velkého Meziříčí a 22 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem. Obcí prochází silnice I/37 spojující Žďár nad Sázavou s Velkou Bíteší. Vede zde železniční trať č. 250 z Havlíčkova Brodu přes Žďár nad Sázavou do Brna. Ve vzdálenosti 2,5 km západně od obce se nachází nádraží Křižanov. Do Křižanova vede také autobusové spojení ze Žďáru nad Sázavou, Velkého Meziříčí, Nového Města na Moravě nebo Bystřice nad Pernštejnem. Mariánský sloup najdeme na východní straně Benešova náměstí.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1239. Barokní mariánský sloup z r. 1730 pochází od sochaře Františka Alexandra Jelínka. Na horní straně náměstí, Na Kopečku, vytváří pohledovou dominantu této části náměstí. Jedná se o hodnotnou pískovcovou skulpturu Immaculaty, jež spočívá na vysokém sloupu z bílého mramoru, který chrání čtvercová balustrádová ohrádka.

popis

Socha stojí na čtvercové základně ohraničené balustrádou z kuželek s nárožními pilířky, s psaníčkovou bosáží, na rozích s čučky. Uprostřed ohrádky je čtyřboký sokl s rytými rámy oválného tvaru a na přední straně muskulární nápis: KRÁLOVNO MÍRU ORODUJ ZA NÁS. Sokl je ukončen vloženou profilovanou římsou, na ní vydutý sloup, jakoby to způsobil zatížením, tlakem podpíraného břemene, patkou a ramenem svítilny. Spodní část sloupu zdobena nízkým

socha, monument
     Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Křižanov
    Další sochy a monumenty
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Křižanov

města Křižanov.
    HistorieVes Křižanov je doložen od r. 1240. Městečkem se stala kolem r. 1360. Jeho znak se patrně vyvinul z pečeti s erbem vrchnosti, doloženým typářem asi z 15. století. Barvy znaku se asi podobaly, stejně jako kresba, erbu pánů z Lomnice.