Hrady.cz
Kamenný most pochází z přelomu 18. a 19. století. Most 18 metrů dlouhý a 3,5 metrů široký. Jednoobloukový, oblouk má rozpětí 10 metrů a vzepětí 3,3 metry. Horní okraj z kamenných kvádrů, je v průměru 4,5 metru nad hladinou řeky. Je v technicky dobrém stavu.
Kamenný historický most v Hanrech nad Sázavou
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Hamry nad Sázavou leží 3,5 km západně od centra Žďáru nad Sázavou. Obcí prochází silnice č. I/19, spojující Havlíčkův Brod se Žďárem nad Sázavou. Také zde prochází a má zastávku trať č. 250, která vede z Havlíčkova Brodu do Brna. Autobusy je spojení do Žďáru nad Sázavou, Jihlavy, nebo Přibyslavi. Kamenný most naleznete v části obce Dolní Hamry přes Sázavu na komunikaci Žďár - Sázava a Žďár – Najdek – Šlákhamry.

popis

První písemná zpráva o vsi pochází z roku 1470. Kamenný most přes řeku Sázavu pochází z přelomu 18. a 19. století. Vede přes něj místní silnice, která spojuje komunikace procházející po opačných březích Sázavy. Most dala na své náklady postavit obec Hamry nad Sázavou. Stavbu prováděl Jan Bouček ze Zámku ve Žďáru. Most je 18 metrů dlouhý a 3,5 metrů široký. Zajímavostí je, že je pouze jednoobloukový, přičemž oblouk má rozpětí 10 metrů a vzepětí

most
     Žďár nad Sázavou  (ZR)