Hrady.cz
Původní jádro kostela gotické z druhé pol. 13. stol. Výrazné románské prvky. V 15. stol. přistavěna věž. V 18. stol. barokní úpravy. Jednolodní stavba. Zvony z let 1483 a 1568. Generální rekonstrukce v letech 2012–2013. Okolo kostela hřbitov. Kostel památkově chráněn od r. 1970.
Kostel sv. Jiljí v Újezdu u Tišnova
© Pavel Vítek 10/2018
Újezd u Tišnova se nachází přibližně 7 kilometrů severozápadně od Tišnova. Obcí prochází silnice č. 389 vedoucí z Tišnova směrem na Žďárec. I když okolo obce vede železniční trať č. 250 Brno – Žďár nad Sázavou, zastávka tu není. Zastávky jsou buď v Dolní Loučce nebo v Říkoníně. Kostel sv. Jiljí najdeme zhruba v polovině obce po levé straně při jízdě z Tišnova.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1334. Původní jádro kostela sv. Jiljí je gotické a pochází z druhé poloviny 13. století. Jsou zde ale vidět i výrazné románské prvky, například okno v ose východní zdi kněžiště. Zřejmě v 80. letech 15. století byla u severní strany lodi postavena hranolovitá věž. V 18. století došlo k barokním úpravám presbytáře a zaklenutí lodi, asi v této době byla zřízena před západním průčelím předsíň. V letech

popis

Kostel sv. Jiljí v Újezdu u Tišnova je dominantou obce a orientačním bodem širšího okolí. Technicky je v dobrém stavu, udržován. Stojí na pahorku bokem od hlavní komunikace ve střední části obce. Jedná se o jednolodní stavbu s mohutnou čtyřhrannou věží. Zvony ve věži pocházejí z let 1483 a 1568. V 1. světové válce nebyly pro své stáří zrekvírovány. Větší zvon byl ve 2. světové válce v roce 1942 snesen z věže a odvezen. Objeven byl ve skladu v

Brno-venkov  (BO)
    Újezd u Tišnova