Mittákovská kúria

Záhorské múzeum, Skalica
V 1. třetině 17. století byly původní dva středověké měšťanské domy renesančně upraveny a stavebně sjednoceny. Tím vznikla kúria (palác) patřící šlechtickému rodu Pálffyů z Erdődu. Na přelomu 19. a 20. století nechali Mittákové budovu novorenesančně upravit. Od r. 1989 zde sídlí Záhorské muzeum.
Mittákovská kúria-Záhorské múzeum
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Skalica (latinsky Sakolcium, maďarsky Szakolca, německy Skalitz) je okresní město ležící na západním Slovensku v Trnavském kraji. Město má zachovalé historické jádro s množstvím památek, které je dnes městskou památkovou zónou. K nejvýznamnějším stavbám patří například rotunda sv. Jiří, kostelík sv. Alžběty, klášter františkánů s kostelem Panny Marie Sedmibolestné, klášter paulínů s kostelem sv. Pavla, klášter jezuitů s kostelem sv. Františka Xaverského, klášter milosrdných bratří s kostelem Nejsvětější Trojice, kostel sv. Michaela archanděla, karner sv. Anny, evangelický kostel, kostel sv. Urbana, městské hradby, radnice, chudobinec nebo dům kultury.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.tikskalica.sk a další, 6.11. 2018

historie

Již někdy ve 13. století zde existovala osada s hradem. Od roku 1372 byla Skalica svobodným královským městem, které se stalo jedním z největších a nejvýznamnějších měst na území Slovenska. Vzniklo zde několik klášterů a dalších významných staveb. Původně na náměstí, v místě pozdější kúrie (kúria-skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku u nás označované jako zámek [popřípadě palác]) stávaly dva středověké měšťanské domy, které byly

Luděk Vláčil - zdroj: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 1 - Trnavský kraj, Nikoleta Jurčinová a Miloš Zverina, Nitrava 2014., https://www.skalica.sk. a další, 29.10. 2018

Slovensko
    Trnavský