Hrady.cz
Barokně-klasicistní zámeček (kúria) vznikl zřejmě počátkem 19. století, snad přestavbou staršího sídla. V současnosti je nově zrekonstruovaná stavba využívána jako lovecká restaurace.
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Město (od r. 1989) Gbely (maďarsky Egbell) leží na severozápadním Slovensku v Trnavském kraji. Hlavní dominantou Gbelů je kostel sv. Michaela archanděla z let 1846-1852. Ve městě se nachází jediné naftářské muzeum na Slovensku zabývající se těžbou nafty v Záhoří. Muzeum zde nebylo umístěno náhodou. Právě nedaleko Gbelů se nacházel první ropný vrt v Československu otevřený 23.10.1913. Za návštěvu jistě stojí obnovená křížová cesta s kalvárií. V centru města, nedaleko městského úřadu, na rohu ulic Štefánikova a Hurbanova, stojí drobná kúria (skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku u nás označované jako zámek [popřípadě palác]).
lLuděk Vláčil - zdroj: https://gbely.sk a další, 30.10. 2018

historie

První známá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1392. Gbely byly součástí Holíčského panství a patřily jeho majitelům. Ve 14. století to byli Stiborové, Šlikové, od roku 1489 Czoborové a od roku 1736 Habsburkové. Již za Czoborů měla ve vsi sídla střední a nižší šlechta, která jim sloužila, za což od nich získala majetek. Patřili mezi ně například Bošányové (Bošányovci). Nejvíce se však do historie vesnice zapsali Kőrmendyové (Kőrmendyovci),

Luděk Vláčil - zdroj: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 2 - Trnavský kraj, Nikoleta Jurčinová a Miloš Zverina, Nitrava 2018, https://gbely.sk a další, 29.10. 2018

popis

Drobná stavba vybudovaná na půdorysu písmene L nese prvky klasicismu a baroka. Vstupnímu portálu dominují dva sloupy nesoucí malou stříšku s tympanonem, v jehož středu je umístěna trofej. Budova je krytá sedlovou a valbovou střechou.
    Luděk Vláčil - zdroj: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 2 - Trnavský kraj, Nikoleta Jurčinová a Miloš Zverina, Nitrava 2018 a další., 30.10. 2018

Slovensko
    Trnavský