textilní manufaktura

šaštínská kartounka, kartúnka, Šaštín-Stráže
Textilní manufakturu (kartounku) založil v r. 1736 František Štěpán Lotrinský. V r. 1754 ji odkoupila společnost rakouských obchodníků. Manufaktura zanikla nejpozději v polovině 19. století. Později budova sloužila jako cukrovar a sklady.
Kartounka a rybník
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Město Šaštín-Stráže (maďarsky Sasvár–Morvaőr) leží na západním Slovensku v Trnavském kraji v okrese Senica. Nejvýraznější dominantou města a významným poutním místem je bývalý klášter pavlínů s bazilikou Panny Marie Sedmibolestné z 18. století. K výrazným stavbám patří i kostely sv. Jana Bosca a sv. Alžbety, či židovská synagoga. U rybníka naproti bazilice stojí budova staré textilní manufaktury (kartounky) z 1. poloviny 18. století. V blízkosti města se nacházejí vodní plochy s rekreačním střediskem Gazárka.

historie

Šaštínskou textilní manufakturu (kartounku) založil v roce 1736 uherský místodržící František Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie pozdější císař Svaté říše římské a uherský král, který byl známý svými podnikatelskými schopnostmi. V manufaktuře byly vyráběny a potiskovány bavlněné tkaniny v plátnové vazbě (tzv. kartouny) a tkaniny tvořené z poloviny bavlnou a z poloviny lnem (tzv. polokartouny). Výrobky manufaktury se prodávaly i mimo hranice

Luděk Vláčil - zdroj: https://myzahorie.sme.sk, https://cs.wikipedia.org/wiki/Šaštínská_kartounka a další, 27.10. 2018

technická památka
    Slovensko