Hrady.cz
U obce Stříbrné Hory stojí jednoduchý klenutý kamenný most. Situovaný ve volné krajině. Pochází pravděpodobně z přelomu 14. a 15. stol. Jednoobloukový most vyskládaný z lomového kamene. Technická památka pozdně středověkého mostu. Délka mostu 540 cm, výška 170 cm, šířka 450 cm.
Historický kamenný most nedaleko Stříbrných Hor
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Stříbrné Hory najdeme 10 km východně od Havlíčkova Brodu a 21 km západně od Žďáru nad Sázavou. Obcí prochází silnice I/19 spojující Havlíčkův Brod se Žďárem nad Sázavou. Okolo obce vede železniční trať č. 250, která spojuje Kolín přes Havlíčkův Brod s Brnem. Kamenný most najdeme asi 500 m jižně od centra Stříbrných Hor.

historie

Nedaleko soutoku Borovského potoka se Sázavou mimo intravilán obce Stříbrné Hory se nachází jednoduchý klenutý kamenný most. Je situovaný ve volné krajině. Pochází pravděpodobně z přelomu 14. a 15. století. Jde o jednoobloukový most vyskládaný z lomového kamene. Jedná se o technickou památku pozdně středověkého mostu dokládající starou středověkou komunikaci. Opravován byl roku 1987 a následně roku 2014. Od postavení nedalekého nového mostu je

popis

Most je jednoobloukový, postavený z lomového kamene na maltu. Valené zaklenutí oblouku má tvar pravidelného segmentu. Ve spárovaném zdivu jsou sporadicky patrné i cihly. Části plochy zaklenutí u paty oblouku jsou nahrubo nahozeny omítkou. Půdorys mostu se lomeně rozevírá z obou vjezdových stran. Na jižní straně je východní okraj mostu prodloužen o úsek zalomený v opačném smyslu. V těchto místech zalomení se k tělesu mostu dole na levém břehu

most
     Havlíčkův Brod  (HB)