Hrady.cz
Kaple na Ladech postavena v roce 1738. Kaple působí vznešeným dojmem zmenšeniny barokního kostela. Jednolodní neorientovaná stavba s půlválcovým presbytářem. Nad hlavním vstupem umístěna dřevěná kruchta. Současný soukromý majitel poničenou kapli opravil.
Kaple Nanebevzetí Panny Marie v českolipské místní části Lada.
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Lada jsou městská část České Lípy. Nachází se na severu města, vlevo od silnice vedoucí do Nového Boru. Kapli Nanebevzetí Panny Marie najdeme v severní části městské části, a to v ulici Dolní, která prochází skoro přes celá Lada.

historie

Kaple na Ladech, podle původního názvu Jägersdorf, byla postavena v roce 1738. Byla jakýmsi pomyslným středem vesnice, která postrádá náves. Stavba kaple, tehdy stejně jako dnes, bez později přistavěného ochozu, působí vznešeným dojmem zmenšeniny dokonale stavitelsky zvládnutého barokního kostela. Autora stavby neznáme, žádné písemné prameny přímo ke stavbě kaple dnes nejsou k dispozici. Kaple v Jägersdorfu byla do roku 1897 pod církevní správou

popis

Kaple je jednolodní neorientovaná stavba s půlválcovým presbytářem téměř v šíři lodě. Typické barokní průčelí je členěno na každé straně osově umístěného vstupu dvěma pilastry. Nad vchodem, opatřeným jednoduchým barokním portálem, je rozměrné okno se segmentovým zakončením a frontonem. Obdobná segmentová okna osvětlují loď ze severu a jihu, v presbytáři jsou dvě okna oválná. Průčelí je ukončeno štítem s nikou, kde bývala umístěna socha Panny

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)