Hrady.cz
V obci Kámen zřízena kolem r. 1789 pošta a pro ni byla v roce 1824 postavena jednopatrová budova. Hodnotná klasicistní stavba. Budova s mansardovou střechou s fasádu členěnou lizénovými rámy a středovým rizalitem ukončeným trojúhelníkovým tympanonem. Památkově chráněno od r. 1963.
Bývalá poštovní stanice v obci Kámen
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Obec Kámen leží 12 km západně od Chotěboře a 13 km severně od Havlíčkova Brodu. Obcí prochází silnice I/38 Kolín–Havlíčkův Brod–Jihlava. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Autobusy je spojení s Habry a Havlíčkovým Brodem. Bývalou poštovní stanici najdeme u hlavní silnice procházející obcí po pravé straně směrem na Havlíčkův Brod u odbočky silnice do Chotěboře.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1591. V obci Kámen byla kolem roku 1789 založena pošta a pro ni byla u hlavní silnice v roce 1824 postavena jednopatrová budova s mansardovou střechou. Hodnotná klasicistní stavba dokládající způsob života z počátku 19. století, kdy byl na silnici provoz zajišťován poštovními dostavníky.

popis

Jednopatrová volně stojící klasicistní stavba z roku 1824 sloužila původně jako poštovní stanice včetně přepřahání koní. Budova s mansardovou střechou má fasádu členěnou lizénovými rámy a středovým rizalitem ukončeným trojúhelníkovým tympanonem. Budova stojí na obdélném půdorysu. Průčelí do silnice v přízemí šestiosé, v patře čtyřosé. Vstupní dveře dvoukřídlé palubkové jsou ze dvou třetin prosklené. Fasáda je členěna středovým rizalitem

technická památka
     Havlíčkův Brod  (HB)