Hrady.cz
První pomník zde umístěn v roce 1923, za 2. světové války zničen. V roce 2010 založeno občanské sdružení Spolek pro obnovu pomníku Rumburských hrdinů a zahájilo veřejnou sbírku na obnovu pomníku. Odhalen r. 2015.
Pomník rumburské vzpoury 1918 v Novém Boru
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Nový Bor je město ležící cca 8 km severně od České Lípy. Pomník Rumburské vzpoury 1918 najdeme na kraji města na příjezdu směrem od České Lípy na kraji tř. T. G. Masaryka po pravé straně u garáží.

historie

Pomník leží v místě, kde probíhaly poslední střety tzv. Rumburské vzpoury v podvečer 21. května roku 1918. Vzbouřenci došli do těchto míst na úroveň dnešní Sluneční ulice. Zde v boji zahynul František Schuss, smrtelná zranění na tomto místě utrpěli Vojtěch Krumpas a rekrut Růžička. Vzpoura byla poté zakrátko potlačena a vzbouřenci zajati. Dnes zde stojí kamenná stéla, připomínající tehdejší události. První pomník zde byl umístěn v roce 1923, ale

popis

Novoborský památník, který vznikl podle návrhu sochaře Karla Dvořáka, nacisté v roce 1940 zničili. V roce 2010 bylo založeno občanské sdružení Spolek pro obnovu pomníku Rumburských hrdinů, které zahájilo veřejnou sbírku na obnovu pomníku. Z vybraných peněz sdružení uhradilo projekty na obnovu památníku. K záměru se připojilo i vedení města Nový Bor. Památková péče poté dala souhlas k přemístění stély z Lesního hřbitova do lokality u příjezdu do

pomník, památník
    Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)
    Nový Bor
    Další pomínky, památníky
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Nový Bor

města Nový Bor.
    HistorieVes, založená po třicetileté válce, byla na městečko povýšena na přímluvu Josefa Maxmiliána Kinského císařovnou Marií Terezií 26. února 1757. Tehdy dostal Nový Bor také znak, později polepšený ještě v r. 1780 hrabětem Filipem Kinským přidáním obrazu Madony jako díkuvzdání za šťastný návrat z války. Za okupace se objevil pokus nahradit Madonu hákovým křížem, který však ani nacistický archiv neschválil.