Hrady.cz
Zřícenina klasicistního loveckého zámečku, vybudovaného koncem 18. stol. v oboře Bažantnice, patřící k někdejšímu svijanskému panství, které v té době vlastnili Valdštejnové. Dnes v majetku Ekologického sdružení Alternativa 3000 plánujícího obnovu objektu.
Graficke pismenko Zřícenina loveckého zámečku Bažantnice se nachází v blízkosti vedlejší silnice, která na hranici Středočeského a Libereckého kraje sleduje zpovzdálí pravý břeh Jizery mezi obcemi Loukov a Svijany. Silniční přístup je nejvhodnější od dálnice D10 (Praha-Mladá Boleslav-Turnov), a to buď z exitu 63 Březina přes Loukov nebo z exitu 67 Příšovice přes Svijany. Místo je dostupné i železnicí. Od zastávky Březina nad Jizerou nebo od nádraží Loukov u Mnichova Hradiště na trati 070 (Praha-Turnov) je vzdáleno shodně asi 4 km. K samotné zřícenině sice žádná turistická značka nevede, avšak asi v polovině vzdálenosti mezi Svijany a Loukovem ...

historie

Klasicistní lovecký zámeček s mansardovou střechou a přilehlými budovami dvora byl postaven koncem 18. století v oboře Bažantnice patřící k svijanskému panství, které v té době vlastnili Valdštejnové z Mnichova Hradiště. Již na I. vojenském mapování – josefském z let 1764-1783 je v oboře zaznačen objekt, který lze se zámečkem ztotožnit. V roce 1820 panství kupuje Karel Alain kníže z Rohanu, který ho spojil s panstvím sychrovským. Při loukovském

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz/?presenter=ElementsResults&action=element&element=2276722, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ekologicke-sdruzeni-chce-obnovit-zamecek-bazantnice_200306221711_mkaclova a další, 21.10. 2018

lovecký
     Mladá Boleslav  (MB)