Hrady.cz
Zdislava z Křižanova provdána za Havla z Markvartic. Zdislavu svatořečil papež Jan Pavel II. roku 1995. Je patronkou rodin. Dva metry vysoká plastika světice. Stojí na kašně uprostřed kruhu z dvanácti žulových sloupů. Průměr 12 metrů. Zdislava ztvárněna jako dívka před odchodem ze svého domova.
Pomník sv. Zdislavy na náměstí v Křižanově.
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Městys Křižanov najdeme 24 km jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou, 10 km severovýchodně od Velkého Meziříčí a 22 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem. Prochází jím silnice I/37 spojující Žďár nad Sázavou s Velkou Bíteší. Vede zde železniční trať č. 250 z Havlíčkova Brodu přes Žďár nad Sázavou do Brna. Ve vzdálenosti 2,5 km západně od obce se nachází nádraží Křižanov. Do Křižanova vede také autobusové spojení ze Žďáru nad Sázavou, Velkého Meziříčí, Nového Města na Moravě nebo Bystřice nad Pernštejnem. Památník sv. Zdislavy najdeme na Benešově náměstí u Úřadu městyse Křižanova.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1239. Zdislava byla dcerou majitelů Křižanova, Přibyslava a Sibyly z Křižanova. Narodila se kolem roku 1220. V 17 letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé. Památník byl odhalen v neděli 27. září 2015. Přitom se v Křižanově konala velká slavnost, na kterou přišlo pět tisíc lidí. Autorem sochy je sochař Otmar Oliva, práce na soše mu trvaly tři roky.

popis

Dva metry vysoká plastika světice stojí na Benešově náměstí. Stojí na kašně uprostřed kruhu z dvanácti žulových sloupů, nesoucích architrávy s nápisy. Průměr má 12 metrů. Mladá dívka drží své srdce, plné mimořádné dobroty a lásky. Jednou rukou si je chrání a druhou nabízí jako pomoc potřebným. Zahajovací práce stavby začaly v povelikonočním období roku 2014. Renomovaný sochař Otmar Oliva, tvůrce velkolepého díla, začal na koncepci památníku

pomník, památník
     Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Křižanov
    Další pomínky, památníky
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Křižanov

města Křižanov.
    HistorieVes Křižanov je doložen od r. 1240. Městečkem se stala kolem r. 1360. Jeho znak se patrně vyvinul z pečeti s erbem vrchnosti, doloženým typářem asi z 15. století. Barvy znaku se asi podobaly, stejně jako kresba, erbu pánů z Lomnice.