Hrady.cz
Hrad postaven Vilémem a Matyldou de Marisco kolem roku 1225. Poprvé zmiňován v roce 1234. V období 1234-1251 předmětem majetkových sporů. V letech 1251-1281 v majetku krále, poté předán Othu de Grandison. Na konci středověku majetek O’Brienů.
Celkový pohled na donjon od JV.
Graficke pismenko Zřícenina hradu Coonagh [kůna] je k vidění ve východní části hrabství Limerick na západě Irska. Nachází se přibližně 2 km jižně od vesnice Doon, poblíž silnice R507 v nevýrazné poloze na pravém břehu říčky Cahernahillia. Město Limerick je od hradu vzdáleno přibližně 26 km severozápadním směrem. Oblast je stranou veřejné dopravy, reálně je tak nejlepší ke hradu jet autem nebo na kole. Železniční stanice Limerick Junction leží 10 km jihovýchodně od hradu.
V okolí stojí za návštěvu především město Limerick s hradem. Hrabství Limerick má celou řadu dalších zajímavých hradů. Nejlépe autem je možno navštívit hrady Adare, Carrigogunnell, Askeaton, Shanid a Newcastle West. V sousedním hrabství Tipperary je hrad Cahir ve stejnojmenném městě při úpatí pohoří Galty.
Pavel Semple, 15.10. 2018

historie

Král Jan Bezzemek daroval na začátku 13. stol. oblast kolem dnešního hradu Vilému de Braose. Šlo o irské panství Okonagh (Oconagh), které mělo krále z rodu Uí Chuanach ještě ve 12. stol. Vilém mohl na místě dnešního hradu postavit dřevěný hrad. Kvůli dluhům ale o své pozemky přišel v roce 1210. Král poté převedl majetek na církev v Dublinu (Holy Trinity). Dublinský arcibiskup Jindřich z Londýna daroval oblast své příbuzné, paní Matyldě k

Pavel Semple, zdroj: (Tadgh O’Keeffe, Building lordship in thirteenth-century Ireland: the donjon of Coonagh Castle, Co. Limerick, online)., 15.10. 2018

popis

Z hradu se zachovaly vysoké trosky obdélného donjonu (obranné a obytné věže) o vnitřních rozměrech 14,3 x 9 m. V plné výšce dvou pater stojí většina delšího severního průčelí a polovina jižního průčelí. Východní průčelí stojí ve výšce tří pater. Západní průčelí a druhá polovina jižního průčelí naopak zcela zanikly. Severní zeď donjonu je z obranného důvodu o něco silnější než zbylé strany. Její síla je v přízemí 3,3 m. Ke střední části užšího

Irsko

Další hrady