Hrady.cz
Vodní tvrz založena vratislavskými biskupy již před r.1284. Tvořena věžovitou stavbou obklopenou příkopem. Přestavba do dnešní dispozice na přelomu 15. a 16. stol. V l. 1738–45 přestavba v zámek. R. 1945 zestátněna a od r.1946 sídlo městského muzea.
Tvrz Jeseník
Graficke pismenko Okresní město Jeseník – správní centrum v severozápadním cípu českého Slezska. Při východním okraji historického jádra nedaleko kostela se nachází nejvýznamnější historicko – architektonická památka města – jesenická vodní tvrz - někdy nazývaná také jako vodní zámek či hrad. Nádherná trojkřídlá dvoupatrová budova s menší branskou budovou do níž ústí kamenný most přes příkop dodnes dýchá historií a středověkem. Historie tvrze spadá do konce 13. století, kdy zde existovala jednoduchá věžovitá stavba obklopená příkopem. Její historie byla takřka po celou dobu spjata s vlastnictvím objektu vratislavskými biskupy. Na přelomu 15. a 16. století byla tvrz přestavěna do ...

Historie Vodní tvrze
    Slavná jesenická vodní tvrz byla založena patrně vratislavskými biskupy a existovala jistě již před rokem 1284, kdy se vypočítává obvod frývaldovský jehož správním centrem zřejmě byla. Výslovně je tvrz doložena jako fortalicio roku 1374, roku 1420 je v Jeseníku zmiňována tvrz a roku 1478 dokonce hrad. Podle archeologického výzkumu středověkou tvrz patrně tvořila jen jediná obytná věžovitá stavba o rozměrech cca 17 x 15 m, která zabírala

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Samostatné prohlídky
    tvrz přestavěná na zámek
     Jeseník  (JE)