Hrady.cz
Při šarvátce z napoleonských válek byl zastřelen mladý kaprál, Francouz Jean Henri de Valmont. Byl pohřben na okraji lesa na Chotovickém vrchu. Na jeho hrobě stál dřevěný kříž, později hrob upadl téměř v zapomnění. V 80. letech 20. stol. hrob znovu vyčištěn a označen. Od roku 2012 je opravený.
Hrob francouzského vojáka na Chotovickém vrchu u Nového Boru
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Chotovice je obec ležící nedaleko Nového Boru, vlevo od silnice do České Lípy. Hrob francouzského vojáka najdeme při cestě na Chotovický vrch. To je kopec, který se nachází na opačné straně než Chotovice, tedy vpravo od silnice vedoucí z Nového Boru do České Lípy. Při cestě z Nového Boru u autobusové zastávky Chotovice odbočíme vpravo a asi po pěti stech metrech hrob na pravé straně najdeme.

historie

Pozornost je ve starých vlastivědách věnována drobné šarvátce z napoleonských válek, při níž se 20. srpna 1813 nedaleko Červeného rybníka u Pihelu střetlo pět pruských jezdců s tříčlennou patrolou rakouských husarů. Jeden z husarů byl při tom kopím zraněn do ruky, ale stačil ještě na svého protivníka vystřelit a smrtelně jej zranit. Zastřeleným byl mladý kaprál Jean Henri de Valmont z vojska polského knížete maršála Poniatowského, pocházející

pomník, památník
    Liberecký kraj