Hrady.cz
Lokalita byla osídlena v době kamenné, pozdní době bronzové, době halštatské a v mladší době hradištní. Později využita ke stavbě hradu, takže případné starší fortifikační prvky nejsou v terénu patrné.
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Lokalita hradiska (též hradiště) leží ve vzdálenosti asi 1,5 km západním směrem od středu obce Drysice, na katastrálním území obce Pustiměř, na východním okraji Drahanské vrchoviny v areálu gotického hradu Melice. Nachází se na zalesněném temeni nevýrazné jazykovité ostrožny o délce asi 175 m a šířce 40 m, v nadmořské výšce 280-340 m. Z obou stran ji lemují údolí bezejmenných přítoků Pustiměřského potoka, které převyšuje asi o 40 m. Kolem lokality prochází Naučná stezka Melice vedoucí z obce Pustiměř. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů.
Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004 a další, 10.10. 2018

historie

Prostor na temeni nevýrazné jazykovité ostrožny o délce asi 175 m a šířce 40 m, v nadmořské výšce 280-340 m na východním okraji Drahanské vrchoviny byl osídlen již v době kamenné, pozdní době bronzové a době halštatské. Nálezy dokládají také osídlení Slovany v mladší době hradištní. Později byl celý prostor ostrožny zastavěn vrcholně středověkým hradem, takže případné starší fortifikační prvky nejsou v terénu patrné. Pravěké nálezy však

hradiště
    zaniklý