Hrady.cz
Dvoupatrový kamenný dům postaven v letech 1823 až 1830. Štít domu vyzděný z pískovcových kvádrů, boky domu cihlové. Na levé straně vchod do sklepení. Původní vchod do prvního patra po dřevěném schodišti. Památkově chráněno od r. 1965.
Kamenný dům v Sosnové u České Lípy
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Sosnová se nachází 5 km jižně od České Lípy. Obcí prochází silnice I/9 Praha – Česká Lípa. Okolo obce vede železniční trať, ale zastávka zde není. Hlavní pozornost v obci zasluhuje autodrom, který využívají motorkáři, provozuje se zde rallycross, ralye, supermoto, liftink a závody motokár. Kamenný dům najdeme východně od hlavní silnice v jižní části obce, nedaleko od benzinové čerpací stanice.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1554. Dvoupatrový kamenný dům byl postaven Georgem Albertem v letech 1823 až 1830 v místě dotěženého lomu na kámen. Georg Albrecht byl alchymista, a proto se domu někdy říká Alchymistův dům. Při stavbě byla využita část neodtěžené skály, část objektu byla dozděna z pískovcových kvádrů a cihel. Na stejném místě stál dům již v 16. století.

popis

Kamenný dům má sedlovou střechu krytou břidlicí. Štít domu je vyzděný z pískovcových kvádrů. Boky domu jsou cihlové. V průčelí čtyři okenní osy a pod okny vytesány v římse odtokové žlábky. Pravoúhlý vchod je umístěn vpravo dole. Na levé boční stěně nepravidelně umístěná okna. Na levé straně vchod do sklepení. Místnosti ve všech patrech jsou sklenuty valeně, stěny obezděny kvádrovým zdivem. Vzadu na konci domu je ještě jeskyně vytesaná ve skále.